Hieronder een weer leuk verhaal geschreven door onze (beroeps)troubadour Hans  Deijl.

Wederom een zeer geslaagde handboog instructie middag voor hbc Doelgericht

Zaterdag 6 juni kwamen er 17 mensen, volwassenen, gemengd ja, iets meer mannen dan vrouwen, van de scouting Hoek van Holland naar onze handboogclub. Zij wilden iets proeven van de beoefening van deze edele sport.
Maar……alvorens het zover was, moest er de nodige werkzaamheden nog verricht worden, door het inmiddels bekende handboog wonderteam.
Dit team bestaat voor zover u nog niet wist uit van rechts naar links voor de kijker c.q. lezer links naar rechts. Immers u leest van links naar rechts.
Andre uw trainer en coach, Jaap(u kent hem wel, Robin Jack Five Shop), Leny, inderdaad DE LENY, ONZE PRAESES, Steve, the man who spreekt English en Hollands simultaneously en Hans onze troubadour.
Sanne Jonker, zou dit illustere gezelschap ook bijstaan, edoch, nieuwe i-phone/ dubbele afspraak. Ik heb nog even geopperd in de groep om Sanne overlangs door te zagen. Overlangs, de rechterhelft, Sanne is rechts, maar Steve is linkshandig, gives problems.
Door midden zagen. Tja, naar welk gedeelte gaat je voorkeur dan uit?? Al met al wordt het een bloederig geheel en we zijn een handboogclub en geen figuurzaagclub, toch!!

Doelpakken moesten worden opgesteld en uiteraard moest er een net worden gespannen, anders zouden de pijlen door de mazen van het net kunnen ontsnappen.
Handbogen moesten worden geprepareerd tot schietklaar en de daar bijbehorende pijlen werden verzameld.
Immers zonder deze twee attributen kan men geen gewag maken van een handbooggebeuren.
Het wonderteam, een geoliede machine, realiseerde dit alles, om in termen te blijven pijlsnel en doelgericht.

Inmiddels verschenen op de schietcampus, de dames en heren van de scouting.
Licht opgewonden en met een klein beetje, vooral de mannen, bravoure.
De scoutingleden werden hartelijk welkom geheten en na een korte en indringende uitleg, werden er 4 groepjes gemaakt. Saillant detail; er waren vier bokken met blazoenen.
Een hele grote bok met een heel groot blazoen voor hen, die altijd moeilijk kijken, en toch op 10 meter willen staan, een kleine bok met een groot blazoen voor klein maar dapper en een rechtse bok voor rechtshandige en als laatste de meest linkse bok voor de linkshandige.

 

Eerst even inkomen, niet de pijl spannen en de boog schieten, dit onder de knie hebbende werd het voor mensen van de scouting steeds leuker en werden ze ook “fanatieker” en gedrevener. Tijdens de gebruikelijke pauze, waren er toch een aantal zo gepassioneerd van de handboogsport, dat zij even “privéles” kregen.

Na de pauze….. het ballonschieten en dat was wederom weer een succes.

Totdat men de handbogen van drie leden van het handboogwonderteam zag.

Het dak boven het open veld ging er af. Zeker toen men de bogen even mocht aanraken. De drie leden van het handboogwonderteam lieten toen ook al hun gereserveerdheid los en demonstreerden vol overtuiging hun voorliefde voor de traditionele handboog. Wat de nodige oh’s en ah’s ontlokte aan de leden van de scoutinggroep. U verwacht het natuurlijk al!! “Ik durf het haast niet te vragen maar, mag ik het ook eens proberen.” Zo, hé, daar moet je kracht voor hebben”

“Hoe richten jullie nu”

Afijn, aan alles komt een eind ook aan deze zeer bijzonder geslaagde middag.
De leden van de scouting waren dolenthousiast, een aantal bleef toch nog even na om nog wat te schieten. Op de grasmat ving ik toch een paar uitspraken op.
“Ik denk dat ik toch proeflessen ga nemen.”